Expositie ‘Heimat’ in het Van GoghHuis, Zundert

Zondag 5 juli tot vrijdag 31 juli exposeert Jonah Falke met ‘Heimat ‘in het geboortehuis van Vincent van Gogh te Zundert. Jonah heeft in juni 2020 gewerkt in het gastatelier van het Van GoghHuis. De resultaten daarvan zijn te bewonderen in de Van GoghGalerie.

‘Er zijn theorieën dat Vincent van Gogh maar een middelmatig schilder was geweest als hij niet naar de zon was vertrokken en in Brabant was gebleven’, zo begint de begeleidende tekst die Jonah over zijn expositie schreef voor kunsttijdschrift See All This. In het atelier schilderde Jonah portretten van schrijvers die hem ontroerd hebben de afgelopen jaren. Wat deze mensen gemeen hebben met Van Gogh is dat ze hun geboortegrond hebben verlaten. ‘Sommige vanwege hun geloof, andere gestuwd door nieuwsgierigheid, maar allen blijven ze zich in hun werk verhouden tot de plek waar ze vandaan komen.’

Op Witte Rook lees je een interview over Jonahs periode in het Van GoghHuis, geschreven door Esther van Rosmalen. ‘In Zundert heb ik conceptueler gewerkt dan ooit tevoren.’

Eind 2020 verschijnt er een boek van alle schilderijen en teksten die hij er maakte. Tegen Witte Rook zegt hij daarover: ‘Ik breng [schrijven en schilderen] bij elkaar in de dertig stuks ‘brieven’ die ik hier heb geschreven. Het is een uitwisseling vergelijkbaar met de brieven van Vincent, te schrijven over de interactie tussen leven en het schilderen. Alleen zijn mijn brieven aan niemand gericht, en daarom aan iedereen. Hij heeft mij geïnspireerd om dit te doen.’

Foto: Peter van Tuijl